Dichtbij, maar geen sigaar! Hier zijn de slechtste Bitcoin-prijsvoorspellingen voor 2020

Deze prijsverhogingen voor 2020 bewijzen dat het voorspellen van de waarde van BTC net zo zinloos is als het kiezen van loterijnummers.

Pundits en crypto-analisten geven graag Bitcoin-prijsvoorspellingen (BTC) uit, ongeacht de volatiliteit van de activaklasse.

In 2017 waren er oproepen om de prijs van BTC te laten oplopen tot $35.000-$50.000, en natuurlijk voorspelden een paar moedige zielen dat de prijs boven de $1 miljoen zou uitkomen alvorens te corrigeren.

Niemand zal vergeten hoe John McAfee schaamteloos beloofde zijn genitaliën af te persen als de prijs van BTC in 2020 geen 1 miljoen dollar zou halen.

Terwijl sommige van deze verheven schattingen gebaseerd zijn op basisprincipes, zijn andere volledig ongegrond. Ongeacht de redenering van de analist, zijn een handvol van hen zo ver van de werkelijkheid verwijderd dat ze memes zijn geworden.

Laten we de meest schandelijke Bitcoin-prijsvoorspellingen van 2020 eens bekijken.

„Guesstimation“ trekt de aandacht omdat niemand ze volgt…
Het vermoeden dat de toekomstige prijs van cryptocurrency’s zo ingebed is in de gemeenschap dat veel analisten niet eens overwegen om hun effectiviteit te evalueren. Het is bijna onmogelijk om de eindeloze stroom van voorspellingen op blogs, podcasts, Twitter en YouTube bij te houden. Stel je voor hoe moeilijk het zou zijn en hoeveel energie het zou kosten voor een persoon om al deze willekeurige gissingen bij te houden.

Om het nog ingewikkelder te maken, zijn sommige van deze voorspellingen afkomstig van bekende Bitcoin-bashers, zoals de bekende goudkleurige Peter Schiff, en New York University Stern School of Business professor Nouriel Roubini. Dus, in sommige gevallen zijn persoonlijke referenties soms minder belangrijk dan werkende analytische modellen.

Een maand voor de crash van 12 maart, waarbij de prijs van Bitcoin met 50% daalde tot $3.750, verklaarde PlanB, de maker van het stock-to-flow model, dat Bitcoin niet onder de $8.200 zou komen. Op dat moment verwachtte niemand dat de Dow Jones aandelenindex zijn meest significante daling sinds 1987 onder ogen zou zien, noch dat het WTI-oliecontract in de toekomst zou dalen tot een negatieve $40.

Ondanks de bizarre claim zal PlanB niet genomineerd worden voor de slechtere voorspellingen voor 2020 omdat bijna niemand verwachtte dat de coronaviruspandemie de markten zou beïnvloeden op een manier die een absolute ravage zou aanrichten. Bovendien maakte de beroemde chartiste Peter Brandt dezelfde fout toen hij zei dat BTC in januari nooit meer op het niveau van de sub-$6.000 zou komen.

Het kwantummodel van CryptoWhale vraagt om 24.000 dollar voor BTC in het midden van de 20e eeuw.
Op 2 juni 2020 onthulde Twitter-analist CryptoWhale een nieuw „quantum“ model dat de prijs van Bitcoin zou voorspellen. Volgens CryptoWhale had het model „effectief elke grote beweging sinds 2018 voorspeld“.

Het kon niet slechter worden, want het model voorspelde zowel een bodem van $2.000 in 2020 als een „goede stierloop naar $24.000“ pas medio-2022. Op de een of andere manier waren de kwantumdeeltjes, moleculen en atomen die verondersteld werden het nauwkeuriger te maken, in feite pure blasfemie.

Twee lessen die uit het „quantummodel“ kunnen worden gehaald zijn: (1) Het hebben van een ton aan sociale netwerkvolgers vertaalt zich niet noodzakelijkerwijs in betere prijsschattingen, en (2) complexe modellen zijn vatbaar voor dezelfde fouten als mensen. Het evalueren van een nieuwe activaklasse tijdens een periode van wanhopige monetaire versoepeling door de centrale bank is verre van eenvoudig.

Ross Ulbricht voorspelt negen maanden van nadeel na Zwarte Donderdag.

In april schreef Ross Ulbricht, de oprichter van de inmiddels overleden Zijderoute darknetmarkt, dat de volatiliteit van Bitcoin – met name het bloedbad van 12 maart – hoogstwaarschijnlijk zou leiden tot een berenmarkt, die drie tot negen maanden zou kunnen duren. Op dat moment zweefde Bitcoin rond de $7.000 en werd duidelijk nog steeds beïnvloed door de recente 50% intradaycorrectie.

Precies 17 dagen na die blogpost steeg BTC met meer dan 30% tot $9.000, wat de analyse van Ulbricht volledig ontkrachtte. Om verder te laten zien hoe ver van die analyse af stond, voegde Ulbricht eraan toe dat een stierenloop van 14.000 dollar „zeer onwaarschijnlijk“ was.

Tijdens de zogenaamde berenmarktperiode van Ulbricht, steeg de prijs van Bitcoin met meer dan 300% van december 2018 tot juni 2019. Bovendien komt het oproepen van zo’n lange correctie niet overeen met de historische gegevens van Bitcoin, omdat zelfs tijdens de donkerste periode van december 2019, de prijs van Bitcoin meer dan 100% boven de dieptepunten van het voorgaande jaar bleef.

Gavin Smith zegt dat Bitcoin 2020 zal sluiten op 7.000 dollar.
Tijdens een interview met Forbes op 27 juli zei Panxora CEO Gavin Smith dat hij tegen het einde van het jaar een prijs van $7.000 Bitcoin verwachtte. Gavin voegde daar nog aan toe dat „een kortstondige mislukking dit jaar voordat de echte rally plaatsvindt“.

Panxora’s CEO legde uit dat ondanks de appreciërende tendens die wordt veroorzaakt door de inflatiehedge, de bredere impact van de vraagschok op de economie BTC mogelijk lager zou doen uitvallen.

Deze schatting gebeurde na 80 dagen waarin de prijs van Bitcoin rond de $9.500 werd geconsolideerd. Op dat moment was er, ondanks een stijging van 100% ten opzichte van de dieptepunten van midden maart, nog steeds enige twijfel over het vermogen van BTC om de $10.000 weerstand te breken.

Antoni Trenchev vraagt om een prijs van $50.000 Bitcoin in 2020.

Op 3 januari 2020 verklaarde Nexo-medestichter Antoni Trenchev dat BTC in 2020 gemakkelijk 50.000 dollar kan bereiken.

Naast een al te optimistische schatting, lijkt de achterliggende redenering niet te kloppen. Volgens Trenchev was Bitcoin „het nieuwe goud“ geworden, en hij wees op het gebrek aan correlatie met de traditionele markten als potentiële katalysator.

Zoals hierboven is aangetoond, wordt goud voor het grootste deel van 2020 in combinatie met traditionele markten verhandeld, maar er moet worden opgemerkt dat deze activaklassen een andere volatiliteit hebben. Zo zijn de schommelingen in aandelen over het algemeen veel sterker. Desalniettemin lijkt de algemene richting van beide markten tot november sterk op elkaar.

Deze koersbeweging creëert de onmogelijke taak waarbij BTC geacht wordt te handelen als „het nieuwe goud“ en tegelijkertijd een gebrek aan correlatie vertoont. Deze inschatting ging dubbel verkeerd omdat het einddoel met een grote marge werd gemist en omdat de correlatie tussen het goud en de traditionele markten ook niet correct werd ingeschat.

Nu de prijs van Bitcoin slechts 7,4% verwijderd is van $30.000, zal het nog interessanter zijn om te zien wat voor soort extravagante bullish en bearish prijsramingen worden uitgegeven voor 2021.